Varo Youtube-mainosta jäljittelevää huijausta!

Törmäsin YouTubessa huolestuttavaan AdWordsin TrueView-mainosta jäljittelevään huijauskanavaan. Kanavan nimi on Songs Lyrics ja siellä näyttää ensisilmäykseltä olevan suosittuja musiikkivideoita.

Songs Lyrics -kanavasivu

Songs Lyrics -kanavasivu

Itse asiassa päädyin kanavalle Googlen hausta, jossa hakutermi "Juhli elämää" listasi orgaanisiin hakutuloksiin neljänneksi Songs Lyrics -kanavalla olevan Sampsa Astala - Juhli Elämää (Lyrics) -nimisen videon. Klikkasin hakutulosta. Video alkoi mainoksella, joka kehotti skippaamaan mainoksen heti videon alusta saakka:

Valitettavasti minuun syvälle ehdollistunut reaktio painaa "Skip ad" -nappia oli salamannopea. Klikkasin siis nappia vaikka samalla millisekunnilla tajusin, että oikeat Youtubessa ennen videoita pyöritettävät, "skipattavat" TrueView -mainokset sallivat katsojan ohittaa mainoksen vasta 5 sekunnin jälkeen, ei heti videon alusta. Heti painettuani "Skip ad" -napin kohtaa videolla, avautui selainikkunani taakse seuraavanlainen pop-up:

Videon klikkauksen jälkeinen huijaussivusto, joka aukeaa avoinna olevan selainikkunan taakse piiloon

Videon klikkauksen jälkeinen huijaussivusto, joka aukeaa avoinna olevan selainikkunan taakse piiloon

Huomasin pop-upin avautuvan selainikkunani taakse ja kävin katsomassa, mihin olinkaan päätynyt. Kyseessä näyttäisi olevan huijaussivusto, joka pelottelee kävijää sillä, että koneeni on saastunut ja pelastaakseni kuvani ja muut tiedostoni, minun pitäisi nyt klikata heidän linkkiään. Uskottavuutta sivusto on hakenut uskottavan näköisestä, joskin tekaistusta verkkosivu-osoitteesta, sekä normaaleista paikka- ja käyttöjärjestelmätiedoista, joita joka ikinen verkkosivu saa IP-osoitteesi ja selaimesi perusteella.

Olen törmännyt vastaaviin huijausyrityksiin aiemminkin, ja vaikka tämä ei ollutkaan ihan kököimmästä päästä, oli huijausyritys ilmeinen. Kokemattomalle netin käyttäjälle tämä sivusto olisi kuitenkin saattanut mennä täydestä, ja ties mitä oikeita viruksia klikkauksen jälkeen olisi klikkaajan koneelle ladattu.

Teknisesti huijausvideo oli rakennettu siten, että "mainos" oli kiinteä osa katsottavaa videota. "Mainoksen" jälkeen video sisälsi noin 2 minuuttia hiljaisuutta musiikin levyn kannen ollessa videon taustana.

Oikea AdWords TrueView-mainos ei ole kiinteä osa katsottavan videon sisältöä, vaan pyörii erillisenä ennen videota. Tässä kuvakaappaus oikeasta Trueview-mainoksesta heti videon alussa ja 5 sekunnin jälkeen:

Näkymä videon alussa

Näkymä videon alussa

Näkymä 5 sek videon alusta

Näkymä 5 sek videon alusta

Kuten huomaatte, myös itse "Skip ad" -näkymä eroaa oikeasta sekä Youtuben käyttökielen, sekä grafiikan osalta:

Oikea mainos

Oikea mainos

Huijaus"mainos"

Huijaus"mainos"

Kirjoitin tämän postauksen, sillä Statiivi tekee asiakkailleen AdWordsin kautta tehtäviä Youtuben TrueView -videomainoskampanjoita, jotka ovat erittäin toimiva, kustannustehokas ja luotettava tapa tavoittaa erilaisia kohderyhmiä verkossa. Jos en tekisi työkseni digitaalista markkinointia, käyttäisi AdWordsia tai katsoisi Youtubea päivittäin, olisi minulle voinut jäädä tapauksesta mielikuva, että kyseessä oli oikea AdWordsin Youtube-mainos, joka johdatti huijaussivustolle.

On tärkeää, että asiakkaillemme ei jää kuvaa, että AdWordsin kautta ostettavat mainokset ovat epäluotettavia, koska tässä ei ollut kyse oikeasta mainoksesta, vaan oikeaa mainosta melko hyvin jäljittelevästä huijausvideosta.

Klikkaamalla lippukuvaketta kanavan etusivulla, voit tehdä ilmoituksen loukkaavasta ja huijaukseen pyrkivästä sisällöstä kanavalla

Klikkaamalla lippukuvaketta kanavan etusivulla, voit tehdä ilmoituksen loukkaavasta ja huijaukseen pyrkivästä sisällöstä kanavalla

Mitä sitten voimme tehdä? Googlella on erittäin hyvät mekanismit huijausten ilmiantamiseen. Teimme kanavasta jo ilmoituksen, mutta mitä enemmän ilmoituksia tulee, sitä nopeammin Google ottaa huijauskanavan syyniinsä. Jos haluat auttaa, käy sinäkin ilmiantamassa Songs Lyrics -huijauskanava tästä. Löydät ilmiantopainikkeen kanavan oikeasta yläreunasta lippukuvakkeen alta.